IJsland weigerde FBI te helpen met WikiLeaks

De IJslandse minister van buitenlandse zaken heeft de politie in het land in 2011 opgedragen agenten van de Amerikaanse FBI niet te helpen bij hun onderzoek naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Dat heeft minister Ogmundur Jonasson gezegd in een interview met persbureau AP.

Jonasson zei boos te zijn geworden toen hij er achter kwam dat agenten van de FBI in augustus 2011 naar IJsland waren gevlogen om iemand van WikiLeaks te ondervragen. "Ik was me er niet van bewust dat ze naar IJsland kwamen", aldus de minister. "Toen ik er achter kwam heb ik de IJslandse politie opgedragen niet met ze samen te werken. Ik heb duidelijk gemaakt dat als er mensen worden geïnterviewd of ondervraagd in IJsland, dat door de IJslandse politie moet worden gedaan."

IJslandse diplomaten hebben bij hun Amerikaanse collega's ook aangegeven dat de regering niet gecharmeerd was van het onaangekondigde bezoek van de FBI-agenten. "We hebben aan de Amerikaanse autoriteiten kenbaar gemaakt dat dit niet in goede aarde is gevallen", aldus Jonasson.

De exacte aanleiding voor het bezoek van de FBI-agenten aan IJsland is onduidelijk. De FBI was niet bereikbaar voor commentaar. Weinig landen hebben zich zo vriendelijk opgesteld ten opzichte van Wikileaks als IJsland. Een aantal bondgenoten van de website woont in IJsland, onder wie parlementariër Birgitta Jonsdottir en WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson. Die laatste zei te vermoeden dat de FBI op zoek was naar een vrijwilliger van WikiLeaks, maar verdere details gaf hij niet.