Armstrong niet welkom bij jubileum Tour

Lance Armstrong hoeft niet te rekenen op een uitnodiging voor de festiviteiten rond de jubileumeditie van de Tour de France. Dat heeft Christian Prudhomme donderdag gezegd. Een uitnodiging is volgens de Tourbaas 'niet op zijn plaats'. In een interview met Oprah Winfrey dat donderdag en vrijdag wordt uitgezonden bekent de Texaan na lang stilzwijgen het gebruik van doping.

Als onderdeel van de festiviteiten heeft de Tourorganisatie alle renners die ooit La Grande Boucle uitreden, uitgenodigd om deze zomer de slotdag van de honderdste editie bij te wonen. Verwacht wordt dat van de vierduizend genodigden er ongeveer vijfhonderd bij de traditionele finish aan de Champs-Élysées zullen verschijnen.

Daarbij is dus geen plaats voor Armstrong, die eerder al zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, vertelde Prudhomme donderdag bij de presentatie van de eerste drie ritten voor de editie van volgend jaar. De hoogste baas reageerde daarmee op ontwikkelingen rond de dopingbekentenis van Armstrong.

Hoewel het maandag opgenomen interview met Winfrey pas donderdagnacht Nederlandse tijd wordt uitgezonden, is inmiddels duidelijk dat Armstrong in het gesprek het gebruik van verboden middelen toegeeft. Talkshowkoningin Winfrey bevestigde die berichten dinsdag bij het Amerikaanse nieuwsprogramma CBS This Morning.

Naast het opbiechten van zijn dopinggebruik zou Armstrong ook hebben verklaard te willen getuigen tegen 'machtige mensen uit het wielrennen'. De Texaan doelt daarbij waarschijnlijk op de top van de internationale wielerunie UCI, die op de hoogte zou zijn geweest van zijn dopinggebruik.

De UCI nam begin december de straf van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over, dat Armstrong in oktober na publicatie van een vernietigend rapport voor het leven schorste. Daarop verloor Armstrong ook zijn zeven zeges in de Ronde van Frankrijk.