Nederland tekent verdrag telecom niet

Nederland zal een verdrag van de Verenigde Naties over nieuwe telecommunicatieregels niet ondertekenen. De voorstellen van de VN staan een vrij en open internet namelijk in de weg en openen de deur naar censuur, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De VN willen de bestaande afspraken over telefonie moderniseren en uitbreiden naar het internet. Maar volgens de meeste westerse landen gaat dit veel te ver, stelt Kamp. Zo bevat het nieuwe verdrag bepalingen over de veiligheid van netwerken en het voorkomen van spam die landen 'vergaande mogelijkheden' geven om het internetgebruik van mensen te controleren en aan banden te leggen.

"Het nieuwe verdrag maakt het voor overheden mogelijk om internet te censureren en de digitale vrijheid van mensen aan banden te leggen", meent Kamp. "Dat is voor Nederland niet acceptabel." Het verdrag staat op gespannen voet met het open en vrije internet dat Nederland wettelijk heeft vastgelegd. Behalve Nederland ondertekenen ook andere EU-lidstaten, de VS, Japan, Australië en Canada het verdrag niet.

Het nieuwe verdrag treed op 1 januari 2015 in werking en geldt alleen voor de landen die het wel hebben ondertekend.