Schippers: we kunnen niet de hele wereld bellen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ziet het niet zitten om elke keer dat sprake is van een disfunctionerende arts de 'hele wereld' te bellen. In Nieuwsuur gaf ze zaterdagavond aan dat dat geen doen is met 'al die artsen die de fout in gaan' die overal ter wereld op kunnen duiken. Op Europees niveau moet er volgens haar echter in ieder geval een waarschuwingssysteem komen voor inspecties.

Schippers zei zaterdagavond het vreselijk te vinden dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur als arts-assistent in een Duitse kliniek werkte. "Ik vind het echt vreselijk dat mensen die prutswerk afleveren waar patiënten van afhankelijk zijn en tegen wie in Nederland sancties zijn ondernomen, gewoon in een ander land kunnen werken. We delen in Europa de diploma's met elkaar, ik vind dat we ook de sancties met elkaar moeten delen."

De minister gaf aan dat het erg lastig is om Duitsland te waarschuwen voor een disfunctionerende arts. Volgens haar wordt in Duitsland geïnspecteerd op deelstaatniveau en delen die deelstaten vanwege strikte privacywetgeving nauwelijks informatie met elkaar.

Schippers gaf verder ook aan dat het ziekenhuis volgens haar de achtergrond van Jansen Steur beter had moeten checken. "Het ziekenhuis had zijn naam maar een keer in hoeven toetsen in google." Als een gerenommeerde arts als arts-assistent in een ziekenhuis wil werken, moet volgens de minister daarbij een alarmbel gaan rinkelen bij zo'n kliniek.

Zaterdag werd verder opgeroepen Jansen Steur toch voor een tuchtrechter te slepen. De omstreden neuroloog gooide het een paar jaar geleden op een deal met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ): hij schreef zich uit uit het zogenoemde BIG-register, en de IGZ sleepte hem in ruil daarvoor niet voor de tuchtrechter.

Schippers zei hierover dat in het tuchtrecht de zwaarste straf is dat iemand uit het register wordt geschrapt. "En daar staat hij niet meer in. Iedereen die dat register checkt, weet dat hij niet meer als arts kan functioneren."