'Miljoenen uit EU-fonds naar multinationals'

Miljoenen euro's uit EU-fondsen die bedoeld waren om werkgelegenheid te creëren in arme regio's zoals Polen, zijn naar multinationals als ING, Unilever en Philips gegaan. De grote bedrijven staken het geld onder meer in cursussen voor managers, meldt Trouw zaterdag.

Het geld is afkomstig uit het Europees Sociaal Fonds en was bedoeld voor 'het versterken van kennis en vaardigheden van werknemers van Poolse ondernemingen, vooral in het midden- en kleinbedrijf', schrijft de krant. Van de ongeveer driehonderd miljoen euro aan subsidie die tot nu toe werd uitbetaald, ging minstens de helft naar scholing van multinationals en beursgenoteerde bedrijven.

Zo ontving Unilever een miljoen euro EU-geld om medewerkers bij te scholen met het thema 'Overwinnen door mensen'. ING-Bank Slaski gebruikte datzelfde bedrag om managers te trainen en ING financiële dienstverlening schoolde medewerkers voor ongeveer negen ton aan EU-geld bij. Ook onder meer Mercedes Benz, BMW, Heinz en Pepsi Cola in Polen lieten hun management bijscholen.