Patent tegen verkoop tweedehands games

Sony gaat de strijd aan met de verkoop van tweedehands computerspellen. Een identificatiecode voor zowel het schijfje met de game als de gebruiker worden aan elkaar gekoppeld, waardoor een game moeilijker kan worden doorverkocht. Dat blijkt uit patent nummer 13/611243, dat het Amerikaanse patentbureau donderdag heeft toegewezen.

In het patent wordt gesuggereerd dat het apparaat, wellicht de PlayStation 4, altijd online moet zijn om de koppeling tussen gebruiker en schijf te controleren. Daarnaast wordt in het document aangegeven dat het patent niet op alle software toepasbaar is, maar afhangt van de aard ervan. Wat daar precies mee wordt bedoeld, wordt niet duidelijk.

Bij pc-games wordt al gebruikgemaakt van de zogenoemde DRM-beveiliging. Hierbij wordt bijvoorbeeld een spelcode gekoppeld aan een gebruikersprofiel of kan een spel met een bepaalde code slechts een beperkt aantal keer worden geïnstalleerd.

Games voor spelcomputers kunnen tot op heden gemakkelijk worden doorverkocht, al moet de koper van een tweedehands game steeds vaker extra geld uitgeven om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot online functies van het spel.