Barroso voorspelt topfunctie voor Nederland

Nederland bemachtigt op korte termijn een Europese topfunctie. Dat zegt voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zaterdag in een interview met de Volkskrant.

"Nederland krijgt heel binnenkort een erg belangrijke Europese toppositie. Dat is mijn voorspelling", aldus Barroso. "En mijn voorspellingen komen gewoonlijk uit."

Het gaat vermoedelijk om minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en het voorzitterschap van de eurogroep, zeggen nauw betrokken EU-ambtenaren tegen de krant. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en EU-president Herman van Rompuy hebben daar afgelopen week afspraken over gemaakt met premier Mark Rutte.

Barroso was bij enkele overleggen aanwezig. Een woordvoerder van premier Rutte benadrukt in de krant dat er nog geen officieel besluit is genomen.

De naam van Dijsselbloem wordt al langer genoemd in verband met de functie. Afgelopen week volhardde hij nog zijn stilzwijgen over een mogelijke benoeming. Duitse media schreven maandag al dat Dijsselbloem vrijwel zeker de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep.


Barroso voorspelt topfunctie voor Nederland (Foto: Novum)