Meer dan twintigduizenden vermisten in Mexico

Een Mexicaanse burgerorganisatie heeft donderdag een database met ruim twintigduizend namen online gezet van mensen die de afgelopen zes jaar spoorloos zijn verdwenen in Mexico. In dezelfde periode kwamen tienduizenden mensen om door het geweld dat het gevolg was van de strijd tussen de regering en de machtige drugskartels.

Volgens de organisatie, Propuesta Civica, is de database samengesteld door Mexicaanse aanklagers tijdens de regeringstermijn van president Felipe Calderon, die eind november officieel ten einde kwam. Een woordvoerder van de Mexicaanse justitie zei niets te weten over de database.

Onder de vermisten zijn politieagenten, bouwvakkers, huisvrouwen, advocaten, scholieren, zakenlieden en meer dan twaalfhonderd kinderen jonger dan 11 jaar. De database bevat namen en leeftijden, maar ook het geslacht van de vermisten en de datum waarop en plaats waar ze zijn verdwenen.

Propuesta Civica zegt de database te hebben gekregen van een verslaggever van de Los Angeles Times. De Washington Post publiceerde onlangs een artikel waarin werd geschreven dat de lijst was opgesteld door Mexicaanse aanklagers.

Volgens Pilar Talavera, het hoofd van Propuesta Civica, bevat de database niet genoeg details om vast te stellen hoeveel verdwijningen te maken hebben met de drugsoorlog. Ook is het nog maar de vraag of alle vermisten in de lijst zijn opgenomen. Ondanks de onvolledigheden is de database toch uitgebracht, om te proberen de regering onder druk te zetten meer informatie vrij te geven over de vermisten, aldus Talavera.

Toen Calderon in 2006 aantrad verklaarde hij de Mexicaanse drugskartels de oorlog. Geschat wordt dat de strijd tussen 2006 en 2012 aan zeker zeventigduizend mensen het leven heeft gekost.