Fors hogere straf voor ombrengen lerares Spaubeek

Een 44-jarige man heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen voor het doden van een 56-jarige lerares in 2009 in het Limburgse Spaubeek. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot vijftien jaar cel, maar het gerechtshof in Den Bosch deed daar donderdag vijf jaar bovenop.

Het lichaam van het slachtoffer werd in mei 2009 gevonden in haar huis, dat in brand stond. De brandweer vond het verkoolde overschot van de vrouw in de badkuip. Ze was meerdere keren met een breekijzer op haar hoofd geslagen.

De man had bij de vrouw ingebroken om haar autosleutels te stelen. Toen hij door haar werd betrapt heeft hij haar gedood.

Het hof vindt een 'forse bestraffing' van twintig jaar op zijn plaats. De man zat tijdens zijn daad in een proeftijd van een eerdere veroordeling. Bovendien was hij voortvluchtig, omdat hij niet was teruggekeerd van detentieverlof. Ook heeft hij niet meegewerkt aan onderzoek naar een mogelijke stoornis.

De man was zelf tegen de veroordeling van de rechtbank in Maastricht in hoger beroep gegaan. Justitie had voor het hof 25 jaar cel geëist. Voor de rechtbank was de strafeis opmerkelijk genoeg dertien jaar.