'Bestelbus moet dodehoekspiegel krijgen'

Bestelbusjes moeten worden uitgerust met dodehoekspiegels en een waarschuwingssysteem bij het achteruitrijden. Zo moet het aantal ongevallen met de auto's worden verlaagd, stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag na onderzoek.

De stichting onderzocht zestig ongevallen waarbij bestelbusjes betrokken waren binnen de bebouwde kom die geen voorrang gaven. Daaruit bleek dat het allemaal om 'typische bestelauto-ongelukken' ging, zei een woordvoerder woensdagochtend op Radio 1.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ongelukken waarbij de bestelwagen achteruit rijdt en de chauffeur een fietser of voetganger in de dode hoek over het hoofd ziet of afslaat op een kruising en andere weggebruikers in de dode hoek niet worden gezien. Ook gebeuren vaak ongelukken als bestelwagens geen voorrang geven als ze van het trottoir de weg oprijden.

Dodehoekspiegels en andere systemen worden nu al met succes toegepast op vrachtverkeer. De SWOV denkt dat dit ook kan helpen om ongelukken met bestelbusjes te voorkomen.