'Jeugdzorg wil rauw etend kind snel uit huis'

Bureau Jeugdzorg begint een spoedprocedure om een 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet uit huis te plaatsen. Dat kondigde het bureau volgens de Volkskrant aan in een e-mail aan zijn moeder Francis Kenter. Bureau Jeugdzorg ontkent dat de moeder bericht heeft gehad.

Kenter weigert de jongen al twee jaar naar school te sturen omdat hij vanwege zijn dieet zou worden gepest. Ook zou er op school geen goed voedsel te verkrijgen zijn. Kenter geeft haar zoon thuis les, maar heeft geen vrijstelling van de Leerplichtwet. Ze had volgens de krant tot zaterdag de tijd hem naar school te sturen, maar dat heeft ze niet gedaan.

Bureau Jeugdzorg zegt dat geen bericht naar Kenter is gestuurd. De woordvoerder wil niet speculeren over de vraag of de moeder de e-mail die ze kreeg zelf heeft opgesteld. "Van een andere organisatie kan hij in ieder geval niet zijn gekomen, want alleen wij gaan over uithuisplaatsingen."

Of dit betekent dat geen uithuisplaatsing wordt opgestart, wil de woordvoerder niet zeggen. "Het kind wil niet dat wij commentaar geven dus daar houden wij ons dan aan."

De zoon van Kenter eet sinds zijn vijfde jaar alleen maar rauw, ongekookt voedsel. Vlees, vis, brood, rijst, zuivel of suiker staan niet op het menu. Door de documentaire Rauw kreeg hij landelijke bekendheid. Een tweede documentaire, Rauwer, werd maandag uitgezonden.

Een kinderarts concludeerde volgens de krant dat de jongen een groeiachterstand heeft opgelopen omdat hij niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zijn groeicurve zou lijken op die van een ondervoed kind. Anderhalf jaar stelde een rechter de jongen op aanvraag van de Kinderbescherming onder toezicht.

Kenter stelt dat de rechter er alleen een probleem mee had dat haar zoon niet naar school ging, maar niet met zijn manier van eten. Hij zou zelf ook niet meer naar school willen. Daarmee zou ze op één lijn zitten met haar kind.