'Dood grensrechter dieptepunt sportjaar'

De dood van de Almeerse grensrechter Richard van Nieuwenhuizen vormt het dieptepunt van het sportjaar 2012. Dat heeft minister van Sport Edith Schippers (VVD) maandag gezegd tijdens de behandeling van de sportbegroting in de Tweede Kamer.

Schippers zei dat dit jaar 'twee totaal verschillende kanten van de sportmedaille' heeft laten zien. Zo was er Epke Zonderland die tijdens de Olympische Spelen met een niet eerder vertoonde oefening turngoud behaalde. De 'toegankelijke en sympathieke' Zonderland is een 'voorbeeld voor velen', stelde de bewindsvrouw.

Het 'treurige dieptepunt' vond volgens Schippers twee weken geleden plaats, toen Van Nieuwenhuizen overleed aan zijn verwondingen nadat hij was toegetakeld door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. "De dood van Richard van Nieuwenhuizen beschouw ik als het dieptepunt van het sportjaar 2012."

Zij betuigde nogmaals haar medeleven aan de nabestaanden en zei dat 'dergelijk excessief geweld nooit en te nimmer' acceptabel is. "Ieder incident is er een te veel."