Kwart vindt Samsom politicus van het jaar

Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders ziet PvdA-leider Diederik Samsom als politicus van het jaar. Daarmee scoort hij in een peiling van Maurice de Hond het hoogst van alle politici. De optie die na hem de meeste stemmen kreeg, was 'niemand' met negentien procent.

PVV-leider Geert Wilders en voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) volgen op een gedeelde plaats met ieder elf procent. SP-leider Emile Roemer haalt acht procent.

Van de PvdA-kiezers vindt 44 procent Samsom de politicus van het jaar. Ook bij andere partijen scoort hij goed. Zo vindt een derde van de D66-kiezers dat hij de titel verdient, en rond de vijftien procent van de VVD-, CDA-, en SP-kiezers. Geert Wilders scoort van alle politici het hoogst bij de eigen partij. Van de PVV-stemmers vindt 76 procent dat hij het het best heeft gedaan. Bij de aanhang van andere partijen scoort hij tussen de nul (D66, 50Plus) en zeven procent ( VVD).

Ook Roemer doet het bij de eigen partij goed. Van de SP-kiezers vindt 51 procent dat hij de titel verdient. Andere partijleiders zijn bij de eigen aanhang minder populair. Zo haalt premier Mark Rutte (VVD) slechts achttien procent bij de VVD-kiezers.