Sitarvirtuoos Ravi Shankar (92) overleden

Sitarvirtuoos Ravi Shankar is dinsdag op 92-jarige leeftijd in San Diego overleden. Dat is op de website van zijn stichting bekendgemaakt. Door Shankar ontdekten miljoenen mensen in het Westen de eeuwenoude Indiase muziek. De Indiase premier Manmohan Singh noemt Shankar een 'nationale schat'.

"Hij was de legende van de legendes", zegt Shivkumar Sharma, een bekende santoorspeler, tegen Indiase media. "Traditionele Indiase muziek was helemaal niet bekend in het Westen. Hij was de muzikant die het vermogen had met het Westerse publiek te communiceren."

In de jaren 50 begon Shankar al met grote Westerse muzikanten samen te spelen, onder wie violist Yehudi Menuhin en jazzsaxofonist John Coltrane. Shankar raakte goed bevriend met George Harrison, gitarist van de Beatles, die gefascineerd was door de sitar. In de jaren zestig werd de sitarspeler wereldberoemd.

Shankar was de vader van de Amerikaanse zangeres Norah Jones. Op 4 november trad hij, samen met zijn andere dochter sitarspeelster Anoushka Shankar Wright, voor de laatste keer op.


Sitarvirtuoos Ravi Shankar (92) overleden (Foto: Novum)