Armstrong is tourzeges officieel kwijt

De UCI heeft Lance Armstrong officieel zijn zeven zeges in de Tour de France en alle andere resultaten na juli 1998 afgenomen. De advocaat van de 41-jarige Amerikaan werd daar vorige week donderdag van op de hoogte gesteld. Dat heeft een woordvoerder van de internationale wielerunie dinsdag bevestigd aan persdienst Reuters.

Armstrong heeft drie weken om in beroep te gaan tegen het besluit, dat er al enkele weken aan zat te komen. De voormalige US Postal-renner staakte in augustus echter alle verzet tegen de dopingaantijgingen aan zijn adres.

De diskwalificatie is een gevolg van het USADA-rapport over Armstrong. Hij wordt door de Amerikaanse antidopingautoriteit gezien als een van de hoofdrolspelers in het meest professionele en geavanceerde dopingnetwerk ooit in de sport. Armstrong is al voor het leven geschorst vanwege het rapport.

Mogelijk raakt Armstrong ook zijn bronzen medaille van de Olympische Spelen in Sydney in 2000 nog kwijt. Het Internationaal Olympisch Comité wilde wachten met een beslissing tot de Texaan formeel op de hoogte was gesteld door de UCI.


Armstrong is tourzeges officieel kwijt (Foto: Novum)