'Philips moet consument compenseren'

De Consumentenbond wil dat Philips kopers van televisies schadeloos stelt. De consumenten zouden gedupeerd zijn door een kartel van beeldschermproducenten waar ook Philips deel van uitmaakte. Philips kreeg woensdag een boete van vijfhonderd miljoen euro opgelegd. De bond is nu aan het onderzoeken of ze een claim in kan dienen.

De Consumentenbond wil eerst met Philips in gesprek in de hoop dat het bedrijf zelf overgaat tot een compensatieregeling. Als de elektronicaproducent dat niet doet, stapt de bond mogelijk naar de rechter.

De Europese Commissie deelde woensdag voor 1,47 miljard euro aan boetes uit aan de deelnemers van een kartel van beeldbuisproducenten. Zij zouden onder andere prijsafspraken hebben gemaakt en de productie hebben afgeknepen, waardoor consumenten te veel betaalden. Eurocommissaris Joaquin Almunia stelde woensdag dat het kartel "alle kenmerken vertoont van verstorende en verboden invloeden op de marktwerking."

De boete van Philips komt neer op 509 miljoen euro, waarvan 196 miljoen euro door een joint venture die Philips had met LG. Met de opkomst van platte schermen verdwenen de beeldbuizen geleidelijk van de markt.

De Consumentenbond hoopt dat het in Nederland mogelijk wordt om bij de rechter een vergoeding voor alle klanten te krijgen. Op dit moment is een dergelijke collectieve rechtszaak nog niet mogelijk. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer wel in met een motie die dit mogelijk moet maken.