'Kabinet schrapt kleine religieuze omroepen'

De kerkdiensten en religieuze programma's van IKON/Zendtijd voor Kerken en de RKK verdwijnen van het scherm. Het kabinet heeft besloten de zendmachtiging van de omroepen in te trekken. Dat meldt het Nederlands Dagblad donderdag op basis van bronnen binnen de omroepen.

De maatregel moet vanaf 2016 in werking treden. Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD), die mediazaken in zijn portefeuille heeft, geeft donderdagochtend een persconferentie. De zogeheten 2.42-omroepen komen in de middag met een gezamenlijke verklaring.

Betrokkenen reageren volgens de krant geschokt op het besluit. Eerder dit najaar waren de kleine levensbeschouwelijke omroepen nog verheugd dat het kabinet had besloten dat zij ook in de toekomst deel blijven uitmaken van het omroepbestel. Dat is dus kennelijk toch niet het geval. Het kabinet zou van mening zijn dat 'religie achter de voordeur hoort'. Het besluit is naar verluidt onomkeerbaar.

Een woordvoerder van RKK liet donderdagochtend weten dat vorige week een gesprek heeft plaatsgevonden met Dekker. Daar zijn wel 'moeilijke dingen gezegd', maar over de details worden nog geen uitspraken gedaan.