'Nederlanders mogelijk al in 2013 weg uit Kunduz'

De kans is reëel dat de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Kunduz volgend jaar al stopt. Dat zegt commandant van de Nederlandse trainingsmissie kolonel Roland de Jong dinsdag tegen de Volkskrant in reactie op het waarschijnlijke vertrek van het Duitse leger uit de provincie. Het ministerie van Defensie vindt speculeren over een vertrek 'veel te vroeg'.

"De kans is groot dat het militaire kamp van de Duitsers in 2013 dichtgaat." Omdat de Nederlanders op ditzelfde kamp verblijven, is er 'zeker een reële kans' dat de Nederlanders ook moeten vertrekken, laat de commandant weten. Tot dusverre was het plan de missie in 2014 te beëindigen.

De Duitse regering besloot tot het vertrek omdat de situatie in Kunduz inmiddels voldoende verbeterd zou zijn. Als de Bondsdag het besluit goedkeurt zullen de Duitse troepen aan het einde van volgend jaar vertrokken zijn. Binnen twee maanden neemt het parlement een besluit.

Nederland liet eerder weten met Duitsland in overleg te gaan over de gevolgen van de missie. De Duitsers zorgen onder meer voor bescherming van de Nederlanders op het kamp. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de verschillende faciliteiten, zoals de kantine, maar ook medische verzorging. De Jong laat weten dat verschillende scenario's worden bekeken, maar de nadruk ligt op de optie om volgend jaar te vertrekken.

Het ministerie van Defensie reageert terughoudend. "We zijn al een tijdje in overleg met de Duitsers", vertelt een woordvoerder. "Pas wanneer begin volgend jaar duidelijk wordt of het Duitse leger in 2013 de werkelijk de missie in Kunduz beëindigt, kunnen we bekijken wat de consequenties voor Nederland zijn."