Belgische gangster blaast zichzelf op

Drie gangsters probeerden op spectaculaire wijze een geldtransport te overvallen. Helaas hadden ze beter niet een Belg als bommenexpert kunnen kiezen: de man blies naast het transport ook zichzelf op.

De drie, twee van onbekende afkomst en de Belg Concetto ‘Tino' Cianciolo, overvielen het transport van Brinks in de Franse Ardennen, bij het dorpje Signy-Le-Petit. Een eerste explosie verliep nog naar wens, zo vertelt een woordvoerder van de politie van Lille: "Om de gepantserde wagen tot staan te brengen, hadden ze springstof in het wegdek begraven. De lading werd tot ontploffing gebracht op het ogenblik dat het voertuig passeerde."

Door de explosie werd de wagen van de weg gegooid. Vervolgens hielden twee van de criminelen de geldkoeriers onder schot met kalasjnikovs, terwijl Tino semtex op de wagen plaatste. Daarmee wilde hij een gat in de wand blazen waar een man doorheen kon. Mogelijk heeft Tino een fout gemaakt met het lont of is hij gestruikeld bij het wegrennen, want het ging goed mis.

Het stuk kwam netjes los, maar ging helaas met een noodvaart door Tino's nek: hij was zo goed als onthoofd. Zijn makkers lieten zich evenwel niet uit het veld slaan, en gingen er met 500.000 euro en het lijk vandoor. Vlak bij de Belgische grens gooiden ze het lichaam in een bos.

Daar werd het een tijd later gevonden. De twee medeplichtigen zijn nog steeds spoorloos. De Franse politie is verbaasd over de gebruikte methode, die 'nooit eerder is gebruikt in ons land, noch in onze buurlanden'.