KNVB: Oranje-duels kunnen naar FOX

Het Amerikaanse mediabedrijf FOX krijgt een flinke vinger in de pap van het Nederlandse voetbal. Ook Oranje kan zomaar die kant op. FOX nam eerder al een meerderheid in Eredivisie Live voor één miljard euro. Daardoor ligt de speelbal van de Eredivisie-samenvattingen ook bij de Amerikanen.

Naast het Eredivisie-voetbal kunnen vanaf 2014 ook de wedstrijden van Oranje naar een open zender van FOX, liet KNVB-directeur Bert van Oostveen weten. "Het is zeker een partij waar wij serieus mee in gesprek zullen gaan als ons contract met SBS6 in 2014 afloopt. Iedereen op de Nederlandse markt komt in aanmerking, maar als FOX met een zender op het open net komt en waarmaakt wat ze belooft, zie ik niet in waarom Oranje niet voor FOX zou kiezen."

De KNVB heeft de kwalificatieduels voor het EK 2016 en WK 2018 overigens al verkocht aan de UEFA, samen met 52 andere voetbalbonden. "Zij boden ons een dusdanig bedrag dat wij het verstandig vonden om daarop in te gaan." Maar Van Oostveen zegt dat de KNVB invloed behoudt. "Wij kunnen in het informele circuit wel wat bijsturen. Als een zender niet aan onze kwaliteitseisen voldoet."

Van Oostveen hoopt echter wel dat de oefeninterlands achter de decoder gaan. Daarvoor gaat hij in gesprek met OCW-minister Jet Bussemakers. "We betwisten het maatschappelijk belang van oefenduels op het open net zoals in februari tegen Italië. Wat ons betreft kunnen die achter de decoder. We hopen die discussie te kunnen voeren met de minister."