'Online doorverkoop alleen met bonnetje'

Mensen die snel even hun overbodig geworden spullen online willen verkopen, moeten er in de toekomst wellicht rekening mee houden dat ze de kassabon erbij moeten hebben. Ook zouden ze het serienummer van het aangeboden product in de advertentie moeten zetten. Dit idee is door PvdA en VVD woensdag voorgesteld in het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie.

De partijen hopen zo grip te krijgen op de verkoop van gestolen waar, meldt het AD. De drempel voor helers moet zo hoog mogelijk worden. Daarom wordt ook een zwarte lijst voorgesteld van sites die onvoldoende actie ondernemen om heling tegen te gaan. "Websites als Marktplaats werken al erg hard om gestolen waar weg te houden, maar wij willen dat de drempel voor helers nog hoger wordt. We denken dus aan 'naming and shaming' van sites die momenteel nog niet genoeg eisen stellen aan kopers," aldus PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Ook zou de politie voortaan verdachte advertenties moeten natrekken. Volgens Marcouch moet er dan contact worden opgenomen met de verkopers om te controleren of er iets niet in de haak is.