'Rutte breekt woord over Griekenland'

Door het akkoord over Griekse schulden dat in Brussel is bereikt, breekt premier Mark Rutte opnieuw een belofte die hij in de verkiezingscampagne heeft gedaan. D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees heeft dat dinsdag gezegd.

Rutte beloofde in de verkiezingscampagne alle werkenden 1000 euro, zei dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en garandeerde dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan, aldus Koolmees. "Deze grote beloften blijken nu al niets waard. De VVD heeft tijdens de campagne de kiezers naar de mond gepraat en moet nu al deze grote woorden inslikken."

De SP vreest dat 'dit slechts het eerste miljard is dat naar Griekenland gaat'. Dat stelt Tweede Kamerlid Arnold Merkies van deze partij dinsdag. "Jaarlijks kost het akkoord Nederland 70 miljoen euro, wat in totaal neerkomt op zo'n 900 miljoen. In de toekomst kan er nog flink wat geld meer bij moeten", denkt Merkies. "We lopen het risico dat er over een jaar of twee alsnog een schuldenherstructurering nodig is."
 
PVV-leider Geert Wilders schrijft op Twitter: "Premier Mark Rutte is soft voor de Grieken, maar keihard voor Nederland. De Griekse deal kost ons 1 miljard euro. Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos #daargaanweweer."

Het CDA kan nog niet instemmen met de nieuwe afspraken die zijn gemaakt over de leningen aan Griekenland. Eerst wil Kamerlid Eddy van Hijum dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief aan de Kamer precies uitleggen wat er in Brussel is afgesproken en aantonen dat er nu werk wordt gemaakt van hervormingen in Griekenland en er 'een geloofwaardige strategie is voor de toekomst'.

Met de Europese afspraken die maandag in Brussel over Griekenland zijn gemaakt, is aan de belangrijkste voorwaarden van de VVD voldaan: er gaat geen nieuwe lening naar Griekenland en er worden geen schulden kwijtgescholden.

Fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat dinsdag gezegd. Hij noemde het 'vervelend' dat Nederland door lagere rentebetalingen van Griekenland geld misloopt. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat het om zo'n 70 miljoen euro per jaar.

'Rutte breekt woord over Griekenland'
'Rutte breekt woord over Griekenland' (Foto: ANP)