Minder gamen helpt niet tegen verslaving

Minder gamen bij een gameverslaving heeft geen invloed op de mate van de verslaving, dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente. Maria Haagsma deed dit onderzoek gameverslaving en andere meespelende factoren verricht.

Uit het onderzoek kan gesteld worden dat gamen in verband wordt gebracht met onder andere agressief gedrag, een verminderde gevoeligheid voor geweld en overgewicht. Ook is er toenemend bewijs dat in sommige gevallen gamers gewoonten vertonen waar het dagelijks functioneren onder komt te lijden.

Haagsma heeft in het onderzoek deze speelpatronen vergeleken met een gokverslaving, en om deze reden bestudeerde ze de verwachtingen die de gamers hebben over de uitkomst van gamen, de gewoonte van het gamen en de zelfcontrole van de gamers.

Uit dit onderzoek is ook gebleken dat de tijd die een gamer in een game steekt geen invloed heeft op de mate van verslaving. "Dit geeft aan dat het simpel verminderen van de hoeveelheid speeltijd waarschijnlijk geen effectieve oplossing is om problematisch gamegedrag te voorkomen of te behandelen", zegt Haagsma.

In 2011 stelde verslavingsinstituut Jellinek dat 12.000 van in totaal 18.800 verslaafde jongeren in Nederland een gameverslaving hebben.