Rel om 'racistische' pleegouders

Drie pleegkinderen van buitenlandse komaf zijn weggehaald bij een blank Brits koppel omdat de twee lid zijn van een politieke anti-immigratiepartij.

De pleegouders, die de kinderen 8 weken in huis hadden, bleven verbaasd achter toen medewerkers van de gemeente Rotherham volslagen onverwachts de baby, de peuter en een wat ouder meisje weghaalden uit hun woning in een dorp in het graafschap South Yorkshire.

"Ik was verbluft", aldus de vrouw zaterdag tegenover de krant Daily Telegraph. Volgens haar kreeg ze te horen dat de partij die zij aanhangen, de UK Independence Party (UKIP), er racistische ideeën op nahoudt. "Daarmee suggereerden ze dus dat wij racisten zijn." De gemeente was er door een anonieme tip achtergekomen dat de twee lid waren van de UKIP.

Update, 19.15 uur
Zowel de Britse regering als de oppositie hebben geen goed woord over voor de het weghalen van de kinderen, meldt de BBC. De minister van onderwijs noemt de beslissing onverdedigbaar. De Labour-oppositie wijst erop dat er meer pleegouders nodig zijn, en dat de actie van de gemeente ondermijnend werkt. Volgens de UKIP heeft het door een Labour-meerderheid bestuurde Rotherham zich bijzonder intolerant opgesteld. De gemeente stelt een onderzoek in naar de gang van zaken.