Jongeren FNV en CNV willen nieuwe top vakbonden

De voorzitters van FNV Jong en CNV Jongeren hebben geen vertrouwen meer in de top van hun vakbonden. Ze pleiten voor drastische vernieuwingen en willen dat mensen zich aanmelden als nieuwe bestuurder. Dat zeiden zij vrijdag in Nieuwsuur.

Voorzitter van de FNV Jong Dennis Wiersma en zijn collega van CNV Jongeren IJmert Muilwijk lanceerden in Nieuwsuur de website nieuwetop.nl. Daar kunnen mensen zich voor een euro aanmelden als actielid of potentieel bestuurder.

Volgens het tweetal zijn de vakbonden nu alleen bezig met het behoud van eerder verworven rechten. Liever zien zij dat de bonden zich richten op een betere verdeling van zekerheden. Zo moet er een betere verdeling komen tussen vast werk en flexwerk en tussen de 'haves' en 'have nots'. Ook moet er meer aandacht komen voor de pensioenen, waarvan voor jongeren steeds minder overblijft.

Wiersma en Muilwijk belandden dit jaar op een gedeelde vierde plaats op het lijstje met meest invloedrijke jongeren. Die lijst van de Volkskrant wordt opgesteld door de bestuurlijke top van Nederland.