Wie met de trein moet heeft pech

Wie vanmiddag en vanavond met de trein tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal wil reizen heeft dikke vette pech. De NS heeft de dienstregeling volledig overhoop gehaald nadat vanmorgen de koppeling tussen twee delen van een trein 'gebroken' is.

De NS heeft vervolgens besloten om alle treinen van hetzelfde type aan de kant te zetten tot het zeker is dat het een enkel incident betrof. Hoe het kon dat de treindelen los konden raken is nog onduidelijk. Als oorzaak worden diverse onderdelen van de trein aangedragen.

Zo zou een losse bout of enkele geknapte kabels ervoor gezorgd kunnen hebben dat de schroefkoppeling tussen de treindelen los kon raken. Wat overigens niet mogelijk is. Metaalmoeheid of een fout tijdens het koppelen van de schroefkoppeling zou de oorzaak kunnen zijn. Volgens de NS zou het geen gevaar op hebben geleverd voor de mensen in de trein. Bij een breuk worden gelijk de remmen geactiveerd. Gelukkig liep er op dat moment niemand door de sluis tussen de treindelen.

Door het uit dienst halen van deze treinenstellen rijden zeker de gehele dag geen Intercity's op dit traject. Wie gek is op een overvolle trein kan de Sprinters tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal nemen. Mensen die niet naar Leiden of Den Haag moeten, kunnen zonder toeslag, de Fyra pakken. Voor zover deze trein rijdt.

Een ander alternatief is een OV-fiets die op bijna alle NS-stations te huur is. Lever hem alleen wel weer in op het station waar je hem gehuurd hebt. Het kost je anders tien euro 'boete'. Wandelaars wordt geadiviseerd om niet over de A4 te lopen. Naar verwachting is de 'extra reistijd' op dit traject na de winter wel weer afgenomen tot normale proporties.