Geweigerde abortus kost vrouw leven

Een Ierse vrouw is afgelopen week gestorven nadat haar een abortus werd geweigerd. Correlatie betekent geen causatie, maar in dit geval was het wel zo: de dame had vrijwel zeker nog geleefd als de abortus zou worden uitgevoerd. Maar de dokters weigerden, want 'dit is een katholiek land'.

Twee jaar terug waren Savita Halappanavar, 31 lentes jong, en echtgenoot Praveen vanuit India naar Ierland verhuisd, en nu verwachtten de twee een kind. Savita kreeg in de 17e week rugpijn en ging naar het universitair ziekenhuis van Galway, in het westen van Ierland.  Na wat checkups bleek dat het door haar zwangerschap kwam: ze kreeg helaas een miskraam. Volgens doktoren was het een kwestie van uren voordat het voorbij was en Savita weer naar huis kon.

Het liep heel anders. Savita kreeg ernstige pijnen, en de doktoren zagen in dat de foetus niet zou overleven, wat er ook zou gebeuren. Maar ze wilden geen abortus uitvoeren. "De doktoren weigerden de abortus omdat de hartslag van de foetus nog aanwezig was en aangezien het een katholiek land is, is het niet toegestaan," zo vertelt echtgenoot Praveen: "Ik probeerde de doktoren nog te smeken om de zwangerschap af te breken omdat ik noch Iers noch katholiek ben."

Maar het mocht niet baten. Na twee dagen begon Savita hevig te beven en over te geven. De volgende dag hield de hartslag van de foetus op. Na een operatie om de foetus te verwijderen, werd Savita naar de intensive care gebracht. Daar overleed ze vier dagen later aan bloedvergiftiging en E. Coli, beide dingen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden als er tijdig een abortus was uitgevoerd.

Abortus is in Ierland een controversieel onderwerp. Het is verboden in de meeste gevallen, waardoor zo'n 40.000 Ierse vrouwen jaarlijks uit moeten wijken naar het VK voor een abortus. Linkse politici in het overwegend conservatieve en sterk katholieke land vragen in het licht van dit geval om een hervorming van de wetten.

Ook in andere landen is abortus een actueel onderwerp. In de VS waren bij de verkiezingen van begin november in verschillende staten ook referenda over zogenaamde 'heiligheid van het leven [sanctity of life]'-wetten. Tegenstanders van abortus stellen dat het leven begint bij de conceptie, en dat het daarom moord is om een foetus weg te halen. Voorstanders stellen dat vrouwen het recht moeten hebben te beslissen over hun eigen lichaam en dat ze geen veredelde couveuses zijn.