Badr Hari heeft spijt

Badr Hari heeft vrijdag 'oprechte en welgemeende' excuses aangeboden voor het slaan van zakenman Koen Everink. "Dat had nooit mogen gebeuren", zei hij in de Amsterdamse rechtbank.

De vechtsporter is heel erg geschrokken over de 'volkshetze' die tegen hem is gecreëerd, zei hij. De 27-jarige Hari zei al eerder spijt te hebben willen betuigen, maar daarmee te hebben gewacht omdat hij vreesde dat anderen zijn woorden zouden verdraaien. Ook zei hij dat hij bang was voor de mensen die aangifte tegen hem hebben gedaan. "Die wilden me laten bloeden", zei hij met een sterk Amsterdams accent.

"Ik ben oprecht en eerlijk geweest vanaf dag één", zei Hari, die sinds eind juli vastzit voor de mishandeling van zakenman Koen Everink en zeven andere geweldsdelicten. "Ik heb lang en goed kunnen nadenken. Ik vraag om een laatste kans. U ziet me echt nooit meer hier", zei hij tegen de rechter. "Ik heb hiervan geleerd."

De oud-wereldkampioen K1-vechten gaf aan een sporter 'in hart en nieren te zijn' en hard te hebben gewerkt om te komen waar hij is. "Van dat voetstuk ben ik nu even afgezet. Mijn wereld staat nu op zijn kop. De gevolgen zijn groter dan de officier denkt." Zijn advocaat Bénédicte Ficq had vorige week gezegd dat hij bereid is in therapie te gaan en zich voorlopig niet meer in het uitgaansleven te storten.

Het Openbaar Ministerie wil dat de hechtenis van Hari wordt verlengd. De officier van justitie wees erop dat hij na de mishandeling van zakenman Koen Everink direct een interview aan De Telegraaf had gegeven, waarin de 27-jarige ontkende te hebben geslagen. Later bekende hij Everink een klap te hebben gegeven, omdat hij zijn vriendin Estelle Cruijff zou hebben beledigd.

De verklaring van Everink is betrouwbaar, zei de officier verder. Everink raakte zwaargewond in de skybox in de Amsterdam Arena en deed aangifte. Ficq had gesteld dat hij en andere getuigen de gebeurtenissen in hun verklaringen hebben gereconstrueerd. Justitie herhaalde dat naast de verklaringen ook het technische bewijs in de richting van de K1-vechter wijst.

Hari wordt verdacht van acht geweldsdelicten, voornamelijk in het Amsterdamse uitgaansleven. De officier van justitie zei over de reeks geweldsdelicten dat bij Hari sprake is van een 'bekend patroon' van grof geweld. Slachtoffers durven uit angst geen verklaring af te leggen, aldus justitie. Er zou kans op herhaling zijn en Hari zou getuigen kunnen beïnvloeden. Ook zou hij naar Marokko kunnen vluchten, vreest het OM.

De rechtbank beslist in de middag of Hari in de cel blijft.