Metro verwijdert omstreden column Koelman

Dagblad Metro heeft de omstreden column van Luuk Koelman van de site verwijderd. Dat is gebeurd op verzoek van de familie van Tim Ribberink. Koelman schreef donderdag onder de naam van hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Órban-de Haas een brief aan de ouders van de 20-jarige Ribberink, die vorige week zelfmoord pleegde.

"Over de inhoud van de column doet Metro geen mededelingen. Metro-columnisten schrijven op eigen titel en niet op die van de krant", staat op de website van de krant. Eerder op de dag zei een eindredacteur dat de column de grens van het fatsoen niet heeft overschreden. "Het is een satirische column. Er is ook geen enkele discussie geweest of dit stuk wel of niet zou worden geplaatst."

De column van Koelman zorgde voor veel verontwaardigde reacties, omdat veel mensen niet doorhadden dat die niet echt door Órban-de Haas was geschreven. Koelman laat Órban-de Haas het woord richten tot de ouders van Ribberink. Koelman suggereert dat Ribberink zou worstelen met homoseksuele gevoelens en dat zijn ouders daar nooit iets aan hebben gedaan. "Ik vraag mij oprecht af waarom u nooit heeft ingegrepen. Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw?"

"Maar daarvoor is het nu te laat. Aan de andere kant: nóg erger was het geweest wanneer Tim over enkele jaren met een andere homo was getrouwd", zo schrijft Koelman in de column, die wordt afgesloten met 'alle liefs van Mariska Orbán-de Haas'.

Órban-de Haas liet op Twitter weten het 'onbegrijpelijk en onfatsoenlijk' te vinden dat Metro het stuk plaatste. "In debat gaan in de media juich ik toe. Maar zoals Koelman doet over de rug van Tim Ribberink is laag en afschuwelijk."

Update, vrijdag 03.14 uur
Omroep Brabant meldt dat Mariska Órban-de Haas naar aanleiding van doodsbedreigingen is ondergedoken. De politie is op de hoogte gebracht. Luuk Koelman, die vanwege de gewraakte column ook is bedreigd, zegt dat het onderduiken van de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad hem niet veel doet. "Met alle respect, maar ik vind dit een beetje huilie huilie-gedoe. Ik denk dat dat puur effectbejag is", aldus de Metro-columnist.

Update 07.10 uur
Metro heeft vrijdag in de krant openlijk excuses aangeboden voor de column. Op pagina 2 van de gratis krant staan vandaag reacties van zowel de redactie als van columnist Luuk Koelman te lezen. De reactie laat weten te zijn geschrokken: "De redactie van Metro is zeer geschrokken van de hevigheid van de reacties op de column van Luuk Koelman van gisteren. Op www.metronieuws.nl hebben we de bijdrage van Koelman gisteren op verzoek van de familieleden van Tim Ribberink verwijderd. We bieden onze oprechte excuses aan aan al diegenen die door de column zijn gekwetst, in de eerste plaats aan de ouders van Tim."

Koelman laat weten dat zijn column eigenlijk helemaal niet op de ouders van Tim gericht is, maar op mensen als Mariska de Haas: "Wat ik doe, is al die quotes op één persoon (de moeder van Tim) projecteren, zodat de lezer duidelijk wordt wat mensen als Mariska de Haas nu werkelijk doen: homo’s pesten en buitensluiten - en waartoe dat kan leiden. De boodschap van mijn column: Mariska de Haas is in essentie geen haar beter dan de pesters van Tim - zij is enkel hun salonfähige variant die in elk tv-programma mag aanschuiven."

Ook Koelman vindt de manier waarop de column bij de moeder van Tim is aangekomen jammer:
"Ik begrijp dat de ouders van Tim nu geen behoefte hebben aan satire. Voor hen kwam de column te vroeg. Dat betreur ik."