'Lasagne Bertolli verre van traditioneel'

De Lasagne Tradizionale van Bertolli bevat middelen met een laxerende werking, afval uit de zuivelindustrie, te veel zout en suikers. Dat stelt Foodwatch donderdag. Daarmee is de lasagne volgens de consumentenorganisatie verre van traditioneel, zoals producent Unilever met de naam en in reclamespotjes wil doen vermoeden.

In het pakketje zit onder meer een pakje 'besciamella', maar dat bevat volgens de organisatie vijftien ingrediënten die niet in bechamelsaus horen. Het gaat onder meer om wei-eiwit, een afvalproduct uit de zuivelindustrie. De aardappelzetmeel in het pakje zou werken als een 'superzweller'. Twee van de zes E-nummers, xantaangom en calciumsulfaat, hebben volgens Foodwatch een laxerende werking.

Lasagneliefhebbers zouden er beter aan doen om de bechamel gewoon zelf van boter, bloem en melk te maken. De organisatie wijst er verder op dat voedsel waarin Italiaanse tomaten zijn verwerkt een keurmerk hebben. Dat keurmerk staat niet op de verpakking van deze lasagne.

Een portie zou ruim drie gram zout bevatten, de helft van wat een mens per dag binnen mag krijgen. Aan de zogenaamde bechamelsaus en de tomatensaus zijn verschillende suikers toegevoegd. Daar kunnen volgens Foodwatch verschillende redenen voor zijn.

Zo kan suiker nodig zijn om een vreemde bijsmaak van andere bewerkte producten weg te werken of om het voedsel langer houdbaar te houden. "Hoe dan ook, suiker in lasagne is praktisch voor de Unilever-fabriek, maar niet puur, eenvoudig of authentiek." de organisatie spreekt dan ook van 'Lasagne Artificiale'.

Unilever kon donderdagochtend niet direct reageren.