RTL Nieuws beticht ambtenaren van leugens

De ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken liegen. Dat beweert adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein in een uitzonderlijk fel bericht op zijn weblog. Om 09.30 uur is de behandeling gestart van een kort geding dat RTL Nieuws heeft aangespannen om de koopkrachtgevolgen van het regeerakkoord helder te krijgen.

"Ik ga ze nu bij de enkels afzagen! Zijn ze gvd helemaal gek geworden?", schrijft Klein op de site van RTL Nieuws. Hij beschrijft zijn reactie toen hij hoorde dat het ministerie van Algemene Zaken dinsdag beweerde dat het ministerie van Economische Zaken maandag al is gevraagd om de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau.

Het ministerie van Algemene Zaken beweert dat dit al is gedaan voor het kort geding werd aangespannen, maar dat is volgens Klein een 'aperte leugen'. Vrijdag had het ministerie van premier Mark Rutte (VVD) nog gezegd dat er geen extra informatie was, en 'voor zover we iets hebben is het openbaar', zo schrijft Klein.

Klein reageerde ziedend toen hij dit hoorde. "Ik ga al die smerige trucs van ze opschrijven, en alles op onze site zetten. Dan weet iedereen wat voor schurkenstreken ze uithalen. Alleen om te voorkomen dat openbaar wordt wat iedereen wil weten: de exacte inkomensgevolgen van het regeerakkoord."

RTL Nieuws eist openbaarmaking van alle koopkrachtcijfers waarover het Centraal Planbureau beschikt. Uit de gegevens moet blijken wat de koopkrachtgevolgen zijn van de kabinetsplannen voor iedere Nederlander, en dan met name van de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De Tweede Kamer wil ook meer informatie van het kabinet over de koopkrachtgevolgen. Het kabinet moet daar voor woensdag 12.00 uur mee komen. Als de aangeleverde informatie onvoldoende is, kan de Kamer besluiten om het debat over de regeringsverklaring, dat voor donderdag gepland staat, uit te stellen. De Kamer wil ook dat de koopkrachtgevolgen berekend worden door het instituut voor budgetvoorlichting Nibud.