'Koopkrachtverlies blijft onder 10%'

Het gaat sowieso niet gebeuren dat hogere inkomens de komende vier jaar meer dan tien procent van hun koopkracht moeten inleveren. Dat zei de nieuwe fractievoorzitter van de VVD Halbe Zijlstra maandag op Radio 1.

Als blijkt dat hele groepen te maken krijgen met veel grotere koopkrachteffecten hebben dan in het regeerakkoord is afgesproken moet het akkoord volgens hem worden bijgeschaafd. "Dan voldoet het niet aan de kaders die zijn gesteld." Het kabinet zorgt er volgens hem voor dat een maatregel wordt ingediend die aan de kaders voldoet en op steun in de Kamer kan rekenen.

Volgens Zijlstra is afgesproken dat inkomens van drie keer modaal er de komende vier jaar niet meer dan gemiddeld vier procent op achteruit gaan. Dat is inclusief het effect van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Werknemers met een laag inkomen gaan er de komende vier jaar een half procent in koopkracht op vooruit.

"Er vliegen allemaal berekeningen door de lucht waardoor mensen zich afvragen of ze hun huis nog wel kunnen betalen. Die onzekerheid wil ik wegnemen."