Rutte 1 had imagoprobleem in buitenland

De gedoogconstructie met de PVV gaf het eerste kabinet-Rutte wel degelijk een imagoprobleem in het buitenland. Diplomaten kregen de gedoogconstructie met de PVV bijna niet uitgelegd, meldt nu.nl zondag op basis van stukken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat de opstelling richting het buitenland van de PVV problemen gaf in de relaties met het buitenland is vaker gemeld. Het kabinet hield echter steeds vol dat viel uit te leggen dat de PVV slechts een gedoogpartner was en formeel geen deel uitmaakte van de regering.

Uit onder meer e-mails van diplomaten blijkt volgens nu.nl anders. Keer op keer bleek bij hen behoefte te bestaan aan handleidingen om imagoschade te voorkomen, bijvoorbeeld toen PVV-leider Geert Wilders dit voorjaar een boek publiceerde over de islam.

Ook lukte het niet altijd de positie van de PVV uit te leggen. Zo staat vlak voor de val van het kabinet in een mailwisseling tussen ambtenaren over het boek van Wilders: "Door gedoogconstructie is afstand nemen door het kabinet moeilijker." Een diplomaat in Abu Dhabi schreef in mei, na de val, dat het lastig blijft de gedoogconstructie uit te leggen.

Vorig jaar zei voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) al in NRC Handelsblad dat de gedoogconstructie niet uit valt te leggen in het buitenland. Ze wees toen onder meer op de ferme taal van Wilders en de bezuinigingen op internationale missies. Daardoor zou Nederland terugvallen in de internationale pikorde.