Grootste editie Museumnacht van start

De dertiende editie van de Amsterdamse Museumnacht, zaterdagavond, wordt volgens de organisatie de grootste ooit. De Stichting Museumnacht Amsterdam verwacht 27.500 bezoekers in vijftig deelnemende musea en culturele instellingen. Vorig jaar was 'de N8' met 26 duizend bezoekers uitverkocht.

Zes van de locaties zijn dit jaar nieuw, liet een woordvoerder weten. Zo doet de Rijksakademie van Beeldende Kunsten dit jaar voor het eerst mee. De instelling geeft een kijkje achter de schermen bij kunstenaars.

In het Bijbels Museum gaat Nachtburgemeester van Amsterdam Mirik Milan in op nachtcultuur als religie. Het pand van Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam wordt getransformeerd tot een circuspiste met koorddansers en jongleurs.

In het Rijksmuseum kunnen mensen ervaren hoe het in de zeventiende eeuw moet hebben geroken in bijvoorbeeld het atelier van Rembrandt. Filmmuseum EYE staat in het teken van suspense en De Nieuwe Kerk kleurt roze ter gelegenheid van Andy Warhols kunstwerk The Last Supper (pink), dat tijdelijk in de kerk te zien is.

Museumnacht begint om 19.00 uur en duurt tot 02.00 uur.