Badr Hari voor de rechter

De rechtbank in Amsterdam behandelt vrijdagochtend de zaak van Badr Hari. De rechters bepalen in een procedurele zitting onder meer of de 27-jarige vechtsporter in de cel moet blijven. Hari, op wiens tenlastelegging negen zaken staan, zit sinds 25 juli vast.

Badr Hari zal volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq zelf aanwezig zijn bij de zitting. Bij een procedurele zitting worden niet altijd vragen gesteld aan de verdachte, maar indien dat gebeurt dan zal hij daar antwoord op geven, zegt Ficq.

Justitie verdenkt Hari er onder meer van de zakenman Koen Everink op 7 juli te hebben willen doodtrappen of -slaan op dancefeest Sensation in een skybox in de Amsterdam Arena. De voormalig wereldkampioen K1-vechten heeft verklaard dat hij de miljonair met de bovenkant van zijn platte hand een klap heeft gegeven. De politie heeft onder meer kleren van Hari onderzocht op sporen, waaronder bloedsporen.

De 39-jarige Everink liep ernstig beenletsel op en breuken in zijn gezicht. Hij heeft aangekondigd een schadevergoeding te gaan eisen. Everink claimt geen aanleiding te hebben gegeven voor het geweld en alleen de hand van Hari's vriendin Estelle Cruijff te hebben geschud. Cruijff, die het eerder opnam voor haar vriend, zegt niet in staat te zijn een verklaring af te leggen.

In de zaak staat ook een 35-jarige medeverdachte van Hari terecht. Ferhat Y. zit vast sinds 23 juli. Hij zou belastende verklaringen tegen Hari hebben afgelegd.

In zeven van de acht overige zaken waarvan Hari wordt verdacht gaat het eveneens om geweldsdelicten. Hij zou sinds februari 2010 in onder meer Amsterdamse clubs als Jimmy Woo en Club Air mensen ernstig hebben mishandeld. Van die laatste club zou hij mede-eigenaar Jeroen van den Berg vorig jaar hebben mishandeld. Verder heeft Hari toegegeven in december in café Cooldown bij het Leidseplein een kopstoot te hebben uitgedeeld aan de broer van een ex. In de negende zaak zou hij tegen de rijrichting hebben gereden en daarbij een voetganger hebben geraakt.

Hari werd in 2006 al eens veroordeeld tot een celstraf voor mishandeling van de buren van zijn ex-vriendin.

Op zware mishandeling staat maximaal acht jaar cel, en op een poging tot doodslag tien jaar. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak begint is nog niet bekend.