23 doden door vreugdeschoten op huwelijk

Uw nederige verslaggever zal vast niet de enige zijn die zich afvraagt wat er gebeurt met de kogels die tijdens menig feest in het Midden-Oosten afgevuurd worden als teken van vreugde. Over de kogels afgevuurd door gasten van één huwelijk in Saudi-Arabië hoeven we ons dat niet meer af te vragen: ze zorgden namelijk voor de dood van 23 mensen.

Wat een vrolijke dag had moeten worden voor een jong echtpaar en hun familie uit een gehucht in Saudi-Arabië, veranderde al snel in een nachtmerrie. De traditionele vreugdeschoten raakten een hoogspanningskabel, die terecht kwam op een metalen deur. 23 mensen, voornamelijk vrouwen, werden direct geëlectrocuteerd. Vervolgens brak een brand uit, die nog eens 30 mensen verwondde.

Dat vooral vrouwen het slachtoffer werden, heeft niets met hun zwakke gestel te maken, maar met de oerconservatieve wetten in het land: de mannen en vrouwen vierden afgezonderd van elkaar het feestje, toen de draad het gebouw van de vrouwen raakte. De overige slachtoffers waren allemaal kinderen, die bij de vrouwen waren.

Saillant detail is dat Saudi-Arabië een kleine maand terug zulke vreugdeschoten bij wet verboden heeft. Volgens de verantwoordelijke minister was dat nadat bij andere ongelukken met vreugdeschoten ook al doden en ernstig gewonden gevallen waren.