GroenLinks zwijgt over corruptie Roermond

Fractievoorzitter van GroenLinks in Roermond Marianne Smitsmans zal de informatie die zij verkreeg in een verhoor door de recherche niet openbaar maken. Ze wacht het onderzoek door het Openbaar Ministerie af, meldt ze woensdag.

In de raadsvergadering waarin VVD-wethouder Jos van Rey vorige week maandag zijn vertrek bekendmaakte zei Smitsmans dat haar nog meer belastende informatie ter ore was gekomen over anderen. Ze wilde dit melden, maar haar werd te verstaan gegeven dat dit voor haar persoonlijk ook consequenties kon hebben. Ze zou strafbaar zijn als ze deze geheime informatie openbaar zou maken.

Een dag nadat Van Rey opstapte wegens het lekken van vertrouwelijke informatie, traden ook de twee andere VVD-wethouders af. Daarmee ontbreekt een 'dringend belang' voor Smitsmans om uit de school te klappen.

Ze laat weten dat GroenLinks openheid een groot goed vindt en vooralsnog het onderzoek van het Openbaar Ministerie afwacht. "Mocht in de huidige ongewisse politieke constellatie in Roermond alsnog een situatie ontstaan dat er naar onze mening wel een dringend belang is om opening van zaken te geven, dan zullen bestuur en fractie dit standpunt overwegen."