Rutte relativeert hoogte zorgpremie

De hogere inkomens zullen er niet zo veel op achteruitgaan als in de rekensommen die nu de ronde doen. Dat zegt VVD-leider Mark Rutte. Tegenover de hogere zorgpremie staan andere maatregelen die het koopkrachtverlies beperken.

"Het is een feit dat de verschillen tussen mensen met een hoger en een lager inkomen kleiner zullen worden. Dat is een concessie die de VVD heeft gedaan", zei Rutte woensdag voorafgaand aan een Kamerdebat over de kabinetsformatie. "Maar de rekensommen houden geen rekening met allerlei andere effecten. Het koopkrachtbeeld is veel beperkter."

Ook volgens PvdA-leider Diederik Samsom kloppen de rekensommen niet. Hij stelt dat alleenverdieners met een inkomen vanaf 51 duizend euro meer gaan betalen. Bij tweeverdieners is dat het geval vanaf 72 duizend euro. Per saldo gaan inkomens vanaf ongeveer een ton er een half procent in koopkracht op achteruit, zei Samsom. "Dat lijkt mij een eerlijke verdeling."

De oppositie heeft zware kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie die volgens het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt ingevoerd. "Dit is puur kiezersbedrog van de VVD", zei PVV-leider Geert Wilders. "Rutte heeft zijn kiezers straal voor de gek gehouden. Hij is geen VVD'er maar een tweede Den Uyl." Wilders vindt dat Rutte zijn kiezers excuses moet aanbieden.