Sandy bestormt VS

Orkaan Sandy lijkt een ramp van ongekende omvang te worden. Gisteren draaide de storm richting de oostkust van de VS om daar later aan land te gaan. Hoe gaat dit verder? We blijven dit nieuwsbericht updaten om je op de hoogte te houden!

Empire State building straalt als een baas in de duisternis.
Empire State building straalt als een baas in de duisternis.

Update 29-10 18.10u:
Op dit moment trekt de storm met een snelheid van zo’n 30 kilometer per uur richting het noordwesten. De storm heeft vrijwel constante windsnelheden van ruim 140 kilometer per uur.

Volgens de gouverneur van de staat Connecticut, Dan Malloy, staat de VS een ramp te wachten met een omvang die men van zijn leven nog niet heeft meegemaakt. De storm zou zo’n 60 miljoen mensen direct kunnen treffen. Er wordt rekening gehouden met een enorme schade.

Amerikaanse meteorologen gaan ervan uit dat Sandy zal botsen met een koudefront, waardoor er sneeuwstormen, overstromingen en extreem harde windstoten voor kunnen gaan komen.

Uit voorzorg zijn inmiddels honderdduizenden mensen vertrokken naar veiligere gebieden. In het gebied waar Sandy waarschijnlijk aan land zal komen, bleven scholen vandaag dicht. Ook reed het openbaar vervoer niet en bleef de beurs gesloten.

Sandy zal naar verwachting vroeg in de ochtend (Nederlandse tijd) de Amerikaanse kust bereiken.   


Livestream van The Weather Channel


Update 19.00 uur:
Sandy nadert de kust inmiddels met een snelheid van zo'n 45 tot 65 kilometer per uur. In New Jersey staan al meerdere straten onder water. In Atlantic City is een avondklok afgekondigd. In de storm zijn windsnelheden tot bijna 180 kilometer per uur gemeten.

De verwachte landingstijd van de storm is flink bijgesteld. Er wordt nu verwacht dat Sandy tussen 22.00 uur en 23.00 uur Nederlandse tijd aan land zal komen.

De beurs van New York zal ook morgen nog gesloten blijven.

Update 19.35 uur:
In ruim 300.000 huishoudens verdeeld over zeven staten is inmiddels de stroom uitgevallen. In New Jersey gaat het om ruim 92.000 gezinnen en in New York om ruim 90.000. De orkaan komt steeds sneller dichterbij. Er zijn nu windsnelheden van 185 kilometer per uur gemeten.

Sandy zal waarschijnlijk rond 22.00 uur bij New Jersey aan land komen. Om 1 uur 's nachts is het daar hoogwater. Het overstromingsgevaar zal dan het grootst zijn.

Update 21.10 uur:
Sandy zal waarschijnlijk nog ruim voor 22.00 uur Nederlandse tijd aan land komen. Daardoor is de kans kleiner dat hoogwater samen zal vallen met de hevigste momenten van de storm. Toch wordt er rekening gehouden met ernstige overstromingen. Het grootste gedeelte van Atlantic City staat nu al onder water.

In New York is een bouwkraan bovenop een flatgebouw in aanbouw deels ingestort. De omliggende gebouwen worden ontruimd, omdat het mogelijk is dat het loshangende deel van de kraan losbreekt en daar tegenaan zal worden geblazen.

De Bounty, een replica van een achttiende eeuws schip, is gezonken. Eerder vandaag werd de bemanning al geëvacueerd. Het schip is onder andere gebruikt in de films Mutiny on the Bounty (1962) en Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006). 

Ruim 765 duizend huishoudens zitten op dit moment zonder stroom. New York en New Jersey zijn nog altijd het zwaarst getroffen. In beide gebieden zijn ruim 220 duizend gezinnen getroffen door de stroomstoring.

Update 22.05 uur:
Sandy is geen echte orkaan meer. De kern van de storm is vrij plotseling opgegaan in een veel wijdere draaiïng. Dat heeft op dit moment nog niet veel effect op de kracht van de storm, maar dit veroorzaakt waarschijnlijk wel een hogere windsnelheid in andere gebieden. Daardoor kunnen de waterstanden in die gebieden hoger uitvallen.

Update 23.10 uur:
Op diverse plaatsen begint het zeewater nu het land op te stromen. Er bestaat een kans dat het waterpeil in New York een recordhoogte zal bereiken. Het vorige record stamt uit 1821. Ook als het water niet zover stijgt, is het goed mogelijk dat de metrotunnels onder water komen te staan.

Op dit moment begint het hevigste deel van de storm aan land te komen. Toch zal het nog enkele uren duren totdat het hoogtepunt van de storm achter de rug is.

Inmiddels is in bijna 1,7 miljoen huishoudens de stroom uitgevallen. In meerdere gebieden is al aangekondigd dat er voorlopig geen noodhulp beschikbaar zal zijn en dat mensen dus zelf zorg dienen te dragen voor hun veiligheid. Mensen wordt dringend verzocht binnen te blijven en in geen geval de weg op te gaan. Meerdere snelwegen en bruggen zijn afgesloten voor alle verkeer.

Update 04.10 uur:
CNN meldt dat in de staat New York door de storm zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen, Het totaal aantal doden in de VS bedraagt inmiddels ten minste zeven.

Update 06.15 uur:
Sandy raast nog steeds over de Verenigde Staten en heeft inmiddels al voor tussen 10 en 20 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Dit is in New York City duidelijk te merken: Niet alleen zitten meer dan 100.000 mensen zonder stroom, ook is er veel schade aan gebouwen.

Een enorme kraan bij nieuwbouw in dat stadsdeel lijkt deels te zijn ingestort met als gevolg angstige momenten voor enkele mensen op de grond. De bouw van het nieuwe World Trade Centergebouw gaat naar verwachting vertraging oplopen. Ook zijn in het NYU Langone Medical Center-ziekenhuis zowel de stroom als de noodaggregaten uitgevallen met serieus gevaar voor het leven van patienten tot gevolg. Het ziekenhuis is overgegaan tot het evacueren van alle patienten.

De autoriteiten van de staat Connecticut noemen Sandy "The Worst Case scenario".  

Zowel Barack Obama als Mitt Romney hebben een week voor de presidentsverkiezingen hun campagnes tijdelijk stilgelegd. Dit zal waarschijnlijk ook de gehele dinsdag nog het geval blijven.

Update 06.30 uur:
In een electriciteitscentrale in New York City heeft een enorme explosie voorgedaan waarna meer delen van de stad zonder stroom zijn komen te zitten. Vooralsnog lijkt het erop dat er bij deze explosie geen gewonden zijn gevallen.

Ook in het Bellevue Hospital Center is de stroomtoevoer uitgevallen, daar draait het hele ziekenhuis nu op de noodaggregaten.

Ook de vele metrolijnen in de staten New York en New Jersy hebben last van Sandy, zo blijkt wel uit deze foto:

Water stroomt door liftschacht new york subway
Water stroomt door liftschacht New York Subway - Foto: Port Authority New York & New Jersey

Update 06.50u:
Op dit moment staat het dodental in de verenigde staten op 13 nadat een 8-jarige jongen in Pennsylvania is geraakt door een omvallende boom. Intussen zitten 5,5 miljoen huishoudens in dertien staten zonder stroom.

RTL Nieuws meldt dat er ontploffingen in meerdere transformatorhuisjes geweest zijn. In New York City is het op de straten overigens inmiddels weer redelijk rustig, hoewel er wel veel politie op straat is.

Update 08.30u:
Sandy blijkt een koel type: In de staat Tennessee is 5 centimeter sneeuw gevallen, en er wordt nog meer dan 10 centimeter extra verwacht. 

Update 08.45u:
Meerdere gebouwen in de aan het water gelegen wijk Rockaway in stadsdeel Queens staan in brand, zo blijkt uit beelden op CNN. De brandweer is druk bezig met patrouilles per boot, maar geeft aan dat er geen mensen meer in de gebouwen aanwezig zouden zijn. Bij de brand zijn inmiddels 50 woningen verloren gegaan, en 10 woningen zouden in op dit moment nog in brand staan. 

Update 09.10u:
Met de Metro naar je werk zit er voorlopig niet in in New York. Zeven tunnels van de New York City Subway zijn ondergelopen, zo is te lezen in een persbericht dat is uitgegeven door de vervoersmaatschappij achter het 108-jarige transportsysteem. Het gaat hier vooral om tunnels die onder de diverse rivieren doorlopen. "In de afgelopen 108 jaar hebben we nog nooit zo'n zware uitdaging gehad."

Het herstel van de metrolijnen zal naar verwachting tussen de 14 uur en 4 dagen gaan duren.

Update 10.20u:
In de staat New Jersey zou een dam zijn doorgebroken. Het lijkt hierbij om de Evans Mill Dam in Haddonfield te gaan. 3 dorpen in New Jersey dreigen hierdoor onder water te lopen. Meer volgt. 

Onze verslaggeving over tropische storm Sandy gaat verder in het artikel "Sandy versus VS: The Day After"