Menzis verlaagt premie met vijftig cent

Zorgverzekeraar Menzis laat de maandpremie voor de basisverzekering voor volgend jaar met vijftig cent zakken tot 106 euro. Dat maakte de nummer vier wat betreft marktaandeel maandag bekend.

Vorig jaar steeg de basismaandpremie nog van 104,75 naar 106,50. De premies van de aanvullende verzekeringen wijzigen niet of stijgen licht, meldt de verzekeraar.

De daling van de verzekeringspremie was niet voorzien. Het ministerie van Volksgezondheid ging uit van een stijging van twintig euro per jaar, terwijl branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland rekende op honderd euro.

Volgens Menzis kan het de premie verlagen doordat het de afgelopen jaren de financiële reserves heeft versterkt. Ook speelt mee dat de verzekeraar steeds succesvoller is in het afsluiten van contracten met zorgaanbieders en dat de beheerskosten in de hand worden gehouden.

Menzis is de eerste grote verzekeraar die met een premie naar buiten komt. Traditioneel komt de kleine verzekeraar DSW als eerste naar buiten met de premie. Eind september maakte die bekend de premie gelijk te houden op 102,50.