'Geen verplichte registratie bij wietpas'

Nederlandse klanten van coffeeshops hoeven zich mogelijk niet meer verplicht te registreren als de wietpas volgend jaar wordt ingevoerd. Coffeeshops worden daardoor geen besloten clubs meer. Buitenlanders zouden nog wel uit de shops geweerd moeten worden. Dat schrijft het AD donderdag op basis van Haagse bronnen.

De invoering van de wietpas levert tot nu toe weinig positieve geluiden op. In de steden waar de pas al ingevoerd is, neemt in een groot deel van de gevallen de illegale straathandel toe en lopen bezoekersaantallen van coffeeshops terug omdat veel mensen geen zin hebben om zich verplicht te registreren. Ook is er veel overlast op straat.

De wietpas moet op 1 januari landelijk worden ingevoerd. Veel steden pleiten voor uitstel. Grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht zeggen er niets in te zien. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder reden te zien om de landelijke invoering uit te stellen of de pas helemaal af te schaffen. Hij komt eind deze maand met een evaluatie.