Neergeschoten Pakistaans meisje herstelt langzaam

Het 14-jarige Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai herstelt 'langzaam en gestaag' van de schotwond die zij dinsdag opliep. Dat hebben de Pakistaanse strijdkrachten zondag laten weten. Yousafzai, die opkomt voor het recht van meisjes op onderwijs, werd door een aanhanger van de Pakistaanse Taliban in haar hoofd geschoten wegens haar kritiek op de extremistische beweging.

De autoriteiten hebben een beloning van omgerekend ruim 77.000 euro uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van de daders leiden. Malala kwam nationaal in de belangstelling te staan toen ze in 2009 een dagboek begon bij te houden voor de BBC in Pakistan. Ze schreef over haar leven onder de Taliban, die toen haar woongebied beheersten.

Het meisje wordt behandeld in het belangrijkste militair hospitaal van haar land. Volgens de woordvoerder van de strijdkrachten zijn de artsen tevreden over haar herstel.

Moslimextremisten gaan regelmatig bijzonder ver om kritiek op de islam te bestraffen. Zo braken er enige tijd geleden in de Arabische wereld ernstige rellen uit toen een dominee van een kleine kerk in de VS aankondigde een Koran te gaan verbranden. Eenzelfde soort reactie volgde op de publicatie van enkele cartoons waarin Mohammed het onderwerp was. Enkele weken geleden was een amateuristisch filmpje over diezelfde Mohammed de aanleiding voor extremistisch geweld. Ook daarbij vielen meerdere doden.