Eerste tradities op nationale lijst

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) maakt zaterdag de eerste namen bekend van tradities en rituelen die belangrijk zijn en moeten worden doorgegeven aan volgende generaties. De tradities en rituelen komen op de zogenoemde Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed. Het is de eerste stap naar een eventueel plekje op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco.

De landelijke inventarisatie is het gevolg van de Nederlandse ondertekening van het Unesco-verdrag in september. Er zijn voor de eerste beoordelingsronde zeven aanmeldingen. Het NCV wil niet zeggen wie de eerste gegadigden zijn. Van het Bloemcorso Zundert en de Boxmeerse Vaart is wél bekend dat ze zichzelf al hebben gemeld. Ze hebben hun traditie in kaart gebracht en een plan gemaakt om die levensvatbaar te houden.

Het NCV hoopt dat er de komende jaren 1000 tradities en rituelen op de lijst komen. Dat tradities per definitie doorgegeven worden aan volgende generaties heeft geen invloed op de doelstellingen van het NCV.

Eerste tradities op nationale lijst
Eerste tradities op nationale lijst (Foto: ANP)

Update 12.50 uur:

Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed gezet. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) zaterdag bekendgemaakt.

VN-organisatie Unesco houdt al jaren een lijst bij van immaterieel werelderfgoed. Onder meer de Franse gastronomische maaltijd en het carnaval in het Vlaamse Aalst staan erop. Nederland had tot nu toe nog niet zo'n lijst, waardoor Nederland tot nu toe niet voorkomt op de immateriële Unesco-lijst.

Directeur van het NCV, Ineke Strouken, zegt dat er vanaf nu meer tradities op de lijst komen. Organisaties kunnen zelf hun traditie voordragen.