Twentse regio steekt tien miljoen in verbreding A1

De veertien Twentse gemeenten stellen tien miljoen euro beschikbaar voor de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo, dat tussen Almelo en Hengelo ligt. De verbreding is van groot belang voor de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van Twente, motiveert de regio de investering.

Ook de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen gaan vermoedelijk ook flink wat geld steken in de snelweg. De totale kosten voor de verbreding van de A1 worden geraamd op 403 miljoen euro.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt vanaf 2021 geld beschikbaar, maar de regio wil dat uiterlijk in 2017 de schop in de grond gaat op het traject tussen Deventer-Oost en Rijssen. Het deel naar Alzelo kan dan na 2021 worden aangepakt. Daarvoor is 140 miljoen euro nodig.

"De A1 is een levensader voor Twente en Nederland en dan vooral de Randstad", zegt Jan Bron, portefeuillehouder mobiliteit van Regio Twente. "Het is de belangrijkste verbinding voor het personen- en goederenvervoer met Noord- en Oost-Europa."