Overweldigend bewijs tegen Armstrong

Het Amerikaans antidopingagentschap USADA heeft vandaag bekendgemaakt dat het bewijs tegen oud-wielrenner Lance Armstrong overweldigend is. Volgens directeur Travis Tygart zal het USADA later vandaag ruim duizend pagina's met bewijzen publiceren.

Voor het vergaren van het bewijs zijn 26 personen onder ede gehoord, waaronder vijftien oud-renners die wisten van de gang van zaken bij het US Postal Service Team. Daarnaast zijn er financiële documenten, e-mails, wetenschappelijke data en laboratoriumresultaten gebruikt. Het USADA zegt hiermee bewezen te hebben dat Armstrong doping gebruikte, het bezat en er in handelde. Dat gebeurde in een periode dat de ploeg tientallen miljoenen dollars overheidsgeld ontving.

Volgens Tygant hebben de oud-renners van US Postal Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters en David Zabriskie in de getuigenbanken gezeten. Zij hebben er onder meer aan bijgedragen dat 'het meest geavanceerde, professionele en succesvolste dopingprogramma dat de sport ooit heeft gezien' boven water is gekomen.

Armstrong had de kans om mee te werken aan het onderzoek en zo strafvermindering te krijgen. Dit heeft de Amerikaan geweigerd, waardoor zijn zeven Tourzeges hem nu door het USADA af zijn genomen.