Jolande Sap stapt op bij GroenLinks

Jolande Sap stapt op als partijleider en fractievoorzitter van GroenLinks. Dit laat ze vanmiddag weten op de website van haar partij.

Er waren al lange tijd speculaties over de positie van Jolande Sap bij GroenLinks. Ernstige twijfels over haar leiderschap ontstonden na de verkiezingen. GroenLinks duikelde van tien naar vier zetels in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen stuurde de partijtop een verklaring uit waarin stond dat Sap politiek leider van de partij blijft.

Na boze reacties van lokale politici en ruggenspraak kwamen de opstellers van de verklaring hier snel op terug, schrijft het NRC. Zij vernamen het nieuws al eerder via een anonieme bron. De partijtop bestaat uit partijvoorzitter Heleen Weening, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tof Thissen en Europees delegatieleider Judith Sargentini.

Jolande Sap laat in haar verklaring weten dat ze geen andere mogelijkheid zag dan aftreden. Ze doet dit wel 'met pijn in haar hart.'

Update 19:03
De GroenLinks-fractie kiest maandag een nieuwe voorzitter, schrijft Het Parool. De overgebleven leden nemen met 'met groot respect' afscheid van Sap. "Onder haar leiding boekte onze partij belangrijke resultaten voor een groener en socialer Nederland", stellen ze. Zaterdagochtend komt de partijraad bij elkaar om de ontstane situatie te bespreken.