Peiling: 'Haren had rellen kunnen voorkomen'

Een meerderheid van 59 procent van de Nederlanders gelooft dat de gemeente Haren de rellen die uitbraken bij een Project X-feest had kunnen voorkomen. Maar niet alleen de gemeente wordt als schuldige aangewezen. Van de ondervraagden stelt 58 procent dat deze rellen zonder Facebook niet waren ontstaan, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Dat er uiteindelijk zo veel mensen waren, ligt volgens 56 procent meer aan de al langer gevestigde media zoals radio en televisie dan aan Facebook. Er is verdeeldheid over de vraag of het zonder Facebook nooit tot rellen zou komen. De helft is het eens met de stelling dat dergelijke rellen van alle tijden zijn, 45 procent is het hier niet mee eens.

Zeven van de tien stemmen in met de stelling dat bestuurders en politici weinig begrijpen van sociale media. Een commissie onder leiding van oud-burgemeester en voormalig PvdA-leider Job Cohen evalueert hoe de autoriteiten met de situatie zijn omgesprongen.

De keus voor Cohen valt niet goed bij de ondervraagden. Ruim veertig procent vindt hem niet de juiste man en bijna een kwart weet het niet. De rest, ruim een derde, vindt het wel een goede keus.

Een meisje uit Haren had een evenement op Facebook aangemaakt om haar zestiende verjaardag te vieren. Ze was vergeten het als privé aan te merken. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand liep.

Vorige week vrijdag liep het in Haren ook uit de hand. Er kwamen duizenden mensen en na een tijd braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en er werd voor miljoenen euro's schade aangericht.