'Huisverkoper moet starterslening spekken'

De gemeente Nijmegen wil dat huiseigenaren die hun woning willen verkopen gaan meebetalen aan de financiering van startersleningen. Dat staat in een voorstel dat wethouder wonen Jan van der Meer (GroenLinks) dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De wethouder wil dat huizenbezitters die hun woning willen verkopen aan iemand die aanspraak maakt op zo'n starterslening maximaal 2500 euro bijdragen. Dankzij die extra bijdrage denkt de wethouder de komende drie jaar 225 in plaats van 135 startersleningen te kunnen verstrekken.

Nijmegen trekt vier ton voor de startersregeling uit, aangevuld met 172 duizend euro aan resterend budget. De starterslening bedraagt maximaal vijfduizend euro.

Nijmegen heeft op dit moment al een zogenoemde cofinancieringsregeling, maar die geldt alleen voor projectontwikkelaars die nieuwbouwwoningen willen verkopen. Het is voor het eerst dat de cofinancieringsregeling ook voor particuliere huizenbezitters gaat gelden. De Nijmeegse gemeenteraad moet het voorstel nog wel goedkeuren.