Apple eist verkoopverbod Samsung in VS

Je verwacht het niet, maar Apple heeft Amerikaanse rechters gevraagd om concurrent Samsung te verbieden nog mobiele apparaten te verkopen in de VS. Volgens Apple heeft Samsung haar octrooien geschonden. Het Amerikaanse concern eist ook 707 miljoen dollar (circa 540 miljoen euro) schadevergoeding.

Het verzoek is het vervolg op een grote octrooizaak die Apple onlangs in de VS won. Een jury bestaande uit leken oordeelde toen dat het Zuid-Koreaanse bedrijf gepatenteerde kenmerken van Apple-producten had gekopieerd en daarom 1 miljard dollar moet vergoeden. 

De twee grootste gsm-fabrikanten ter wereld zijn verwikkeld in octrooizaken in 10 landen. Apple produceert de iPhone en Samsung verkoopt de Galaxy-modellen, waarvan de S3 momenteel het absolute vlaggenschip is. Samsung is momenteel marktleider in de mobiele telefoniewereld. 

Apple probeert concurrenten al tijden uit de markt te procederen met triviale patenten. In Amerika zijn dergelijke softwarepatenten mogelijk. Dit betekent niet dat er een patent is op de daadwerkelijke broncode, maar op een idee van de werking van een softwareprogramma. Zo bezit Apple patenten op de manier waarop je inzoomt (pinch to zoom), het terugveren van een lijst als je het einde ervan bereikt en een manier om door een fotogalerij te bladeren. In Europa en veel andere continenten zijn dergelijke triviale patenten niet toegestaan en dus waardeloos. Als je met eigen code hetzelfde kunt bereiken is dat gewoon toegestaan.


Samsung spot met Apple