Organisatie Spelen Rio stal documenten van Londen

Medewerkers van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro hebben afgelopen zomer tijdens de Spelen in Londen computerbestanden gestolen. Dat heeft de organisatie van de Spelen in de Engelse hoofdstad vrijdag bekendgemaakt. De Brazilianen werkten samen met hun Britse collega's in het kader van kennisoverdracht.

De medewerkers van Rio 2016 downloadden bestanden van het computernetwerk zonder toestemming. Toen de Britse organisatie dat merkte is de top van de organisatie in Rio ingelicht en zijn de bestanden teruggegeven. Volgens de Braziliaanse journalist Juca Kfouri, die schrijft op de website uol.com, zijn negen medewerkers ontslagen vanwege het incident.

De gestolen bestanden hadden volgens Kfouri betrekking op strategische planning en veiligheid. De Londense organisatie kon dat niet bevestigen, maar stelde wel dat als Rio erom gevraagd had de bestanden vermoedelijk zonder problemen overgedragen waren.

De onthulling over de diefstal komt twee maanden voor de officiële debriefing van de Spelen van Londen. Tijdens die vergadering geeft de organisator van de afgelopen Spelen de volgende organisatie alle mogelijke informatie om het sportevenement succesvol te kunnen organiseren.